Kunstgrasvoordeel

Stabilisatiedoek onder je kunstgras

Een vlakke, stevige ondergrond is belangrijk bij de aanleg van kunstgras. Dan bereik je bijvoorbeeld door een stabilisatiedoek onder het kunstgras neer te leggen. Een stabilisatiedoek kunstgras heeft een aantal voordelen. In dit blog beantwoorden we een aantal vragen over stabilisatiedoek. 

 

Stabilisatiedoek kunstgras – wat is het? 

Het gebruik van een stabilisatiedoek onder kunstgras verlengt de levensduur van je kunstgras. Het doek wordt op de vlakke ondergrond neergelegd en voorkomt dat er onkruid door het kunstgras heen kan groeien. Een stabilisatiedoek kunstgras is een geovlies doek dat heel sterk is en voorkomt dat er oneffenheden in het kunstgras ontstaan als er op gespeeld en gelopen wordt. Een stabilisatiedoek voor kunstgras is niet hetzelfde als een worteldoek. Je kunt het beter zien als een ondervloer voor je kunstgras.  

 

Wat is het nut van een stabilisatiedoek kunstgras? 

 1. Ondersteuning en stabilisatie: Het stabilisatiedoek wordt onder het kunstgras geplaatst en biedt een stabiele ondergrond. Dit helpt om het kunstgras gelijkmatig te ondersteunen en voorkomt dat het zich in de loop van de tijd verzakt of ongelijkmatig verdeelt. 
 1. Onkruidwering: Het doek fungeert als een barrière tegen onkruidgroei van onderaf. Door te voorkomen dat onkruid door het kunstgras naar boven kan groeien, wordt het onderhoud verminderd en blijft het kunstgras er netjes uitzien. 
 1. Drainage: Het stabilisatiedoek is meestal ontworpen met perforaties of openingen die water laten weglopen. Dit helpt overtollig regenwater of irrigatiewater weg te laten lopen, waardoor het kunstgras niet onder water komt te staan en voorkomt dat het gaat rotten of schimmelen. 
 1. Bescherming tegen gronddruk: Het doek verdeelt de druk die op het kunstgras wordt uitgeoefend. Dit helpt om slijtage te verminderen en de levensduur van het kunstgras te verlengen. Het voorkomt ook dat scherpe objecten, bijvoorbeeld steentjes die zijn achtergebleven, van onderaf het kunstgras beschadigen. 

 

Hoe installeer ik een stabilisatiedoek? 

 1. Bereid het terrein voor: Zorg ervoor dat het gebied waar je het kunstgras wilt installeren goed vlak en schoon is. Verwijder eventueel bestaand gras, onkruid en stenen. Zorg ervoor dat de ondergrond vlak en goed afgevoerd is. 
 1. Snijd het stabilisatiedoek op maat: Rol het stabilisatiedoek uit over het stuk grond en snijd het op maat met een schaar of mes. Zorg ervoor dat het doek de hele oppervlakte bedekt en dat het een paar centimeters uitsteekt over de randen. 
 1. Leg het stabilisatiedoek neer: Leg het stabilisatiedoek op de grond met de doorlaatbare zijde naar boven gericht (de zijde met de perforaties voor drainage). Zorg ervoor dat het doek strak en zonder plooien ligt. 
 1. Bevestig het doek aan de grond: Om te zorgen dat het doek niet verschuift kun je grondpennen gebruiken. Plaats de pennen langs de randen, met ongeveer 75 cm ertussen en op een paar plekken in het midden. Gebruik je liever geen pennen, dan kun je ook nog kiezen voor speciaal kunstgraslijm. Je lijmt het stabilisatiedoek dan aan de ondergrond.   
 1. Controleer op gelijkmatigheid: Gebruik een waterpas om te controleren of het stabilisatiedoek gelijkmatig ligt.  
 1. Leg het kunstgras: Nadat het stabilisatiedoek stevig op zijn plaats ligt, kun je het kunstgras bovenop het doek uitrollen en leggen. Zorg ervoor dat het kunstgras strak wordt getrokken en goed is uitgelijnd. 
 1. Snijd het overtollige doek weg: Delen van het stabilisatiedoek die nog onder het kunstgras uitsteken kun je wegsnijden met een schaar of mes.  

Onderkant formulier 

Ben je niet zo handig en zie je het dus niet zitten om zelf het stabilisatiedoek en kunstgras te leggen? Dan kun je het natuurlijk ook laten leggen.  

 

Wat kost een stabilisatiedoek kunstgras? 

De kosten van een stabilisatiedoek voor kunstgras hangen af van een aantal factoren. Natuurlijk geldt; hoe groter het doek; hoe meer je betaalt. Maar ook de kwaliteit van het doek en de leverancier spelen een rol in de kosten. Gemiddeld ligt de prijs voor een goed stuk stabilisatiedoek kunstgras ergens tussen de € 1.- en € 3,- per vierkante meter.  

 

Al met al kunnen we stellen dat een stabilisatiedoek onder je kunstgras de levensduur van je kunstgras ten goede doet en dat je daardoor dus langer van je kunstgras kunt genieten.  

Kom langs bij onze showtuinen!

Voor het complete aanbod en de beste prijzen kom je natuurlijk langs in onze vestigingen in Genemuiden of Oudenbosch. Direct uit voorraad leverbaar en altijd scherp geprijsd!